1 av 2
Lina Wallin, rektor på Näshulta friskola hoppas på fler elever utifrån så att ekonomin blir mer stabil. Foto. Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
2 av 2
Eleverna har lektion på Näshulta friskola som hade premiär idag. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Eskilstuna

"Det är lite skohornsbudget i år"

"Vi hoppas på fler elever" (längre reportage)
5:23 min

Idag började skolan för många elever. På flera håll på landsbygden i länet har det startats flera friskolor som räddats av lokalbefolkningen. Flodafors och Vrena är två exempel. Näshulta utanför Eskilstuna är ett annat.

Kommunen beslutade att lägga ner Näshulta skola, men den räddades av föräldrar och bygdens folk och idag var det första skoldagen för de 32 barnen, men det behövs fler för att friskolan ska ha en mer stabil ekonomi, säger rektorn, Lina Wallin.

– Det elevunderlag som är genom de som bor här i Näshulta är ju av naturligta skäl rätt begränsat, men vi hoppas att det ska komma barn från Hållsta och Julita och att föräldrar och barn tycker det är bra med vår naturprofil och utomhuspedagogik. Vi hoppas på fler elever ganska snart.

Det var i maj förra året som barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna beslutade att lägga ned skolan och föreningen "Näshulta framtid" började planera för en friskola. Föreningen ansökte hos Skolinspektionen som sa ja.

Under våren rekryterades personalen och under sommaren har övrig planering och renovering skett. Nu finns tre klasser från förskolan till femman och inriktningen är miljö, hälsa och entreprenörskap.

– Det är lite skohornsbudget i år. Det är lite gränsfall att ha en elevgrupp på 30 elever, det går, men det är tight. Skulle vi få upp elevunderlaget med 10-12 barn skulle det vara fantastiskt. Sedan har vi ju förskolan under samma organisation så det ger ju lite samordningsvinster också, genom stängning och öppning

Elin Eriksson är förälder och är med i styrelsen för Näshulta framtid vars idealla krafter fick skolan att överleva.

– Nu i början har vi ju jobbat mycket tillsammans och det har varit roligt att jobba tillsammans, men jag tror inte att man kan bygga det på att vi ska jobba ideellt hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".