Den häktade 28-åringen skadades själv i den första av en serie skottlossningar som skett i Eskilstuna. Den skedde här utanför Rekarnegymnasiet i slutet av juli. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
eskilstuna

Otillräckliga bevis för mordförsök

Idag häktades den 28-åring som sedan helgen sitter anhållen misstänkt för inblandning i den senaste skottlossningen i Eskilstuna, då en 24-årig man sköts i båda benen. Men han häktas inte för anstiftan till mordförsök.

28-åringen, som skadats i en tidigare skottlossning, anhölls i helgen misstänkt för anstiftan till mordförsök. Han misstänktes ha givit order om att skjuta 24-åringen.

Men åklagaren Laila Bagge bedömde att bevisningen när det gällde mordförsöket var för svag.

– Jag såg inte att det räckte för att gå fram med en häktning på.

Laila Bagge begärde istället att mannen skulle häktas för olaga tvång och grovt vapenbrott, vilket tingsrätten gick med på.

Det grova vapenbrottet handlar om ett fynd av flera skjutvapen men vilken koppling det haft till skottlossningen kan Laila Bagge inte svara på.

– Det enda jag kan säga är att det har förekommit vapen här i Eskilstuna och att det är grovt vapenbrott han är häktad för. Om det haft med skottlossningen i Eskilstuna att göra eller inte får utredningen visa.

Vad handlar det olaga tvånget om?

– Det enda jag kan säga är att det har med vapenbrottet att göra.

Åtal ska väckas senast 4 september.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".