Anneli Hedberg. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio
katrineholm

Skolan får skarp kritik

"Det saknas uppföljning"
2:00 min

Skolinspektionen riktar kritik mot Katrineholms kommun för undermåliga resultat och att skolan inte följer upp och analyserar kunskapsresultaten i skolan.

De dåliga resultaten i skolan har man sett under flera år och enligt Helena Boethius på skolinspektionen så är kritiken främst riktad mot att saknas rutiner för uppföljning.

Skolinspektionen har granskat alla skolor i Katrineholms kommun och kommit fram till att många elever inte uppnår målen för utbildningen och att det varit så under ett flertal år.

Redan i årskurs 3 och 5 är resultaten otillräckliga och i årskurs 9 lämnar var tredje elev grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen och mer än var femte elev är inte behörig att söka vissa program i gymnasieskolan.

Skolinspektion kritiserar också kommunen för att det inte finns någon övergripande dokumentation för uppföljning vilket enligt Helena Boethius på skolinspektionen gör det svårare att analysera orsakerna till resultaten.

Anneli Hedberg är ordförande för bildningsnämnden i Katrineholms kommun och hon menar att det har tidigare funnits dokumentation men att man ändrade rutinerna i och med den nya skollagen.

--Det här gör att vi nu måste ändra vår arbetssätt, säger hon.

Kommunen kommer att återkomma med exakt vilka åtgärder man tänker genomföra för att stärka kvalitetsuppföljningen, men man har under åren gjort satsningar för att komma tillrätta med de dåliga kunskapsresultaten även om dessa inte gett förbättrade resultat. Men Anneli Hedberg vill betona att det finns mycket som fungerar bra bland skolorna i Katrineholms kommun.

Johannes Ledel Karreskog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".