Gamla museitåg hotas av högre avgifter, befarar Järnvägshistoriska riksförbundet. Foto: Gunilla Aundström/SVT Bild.
Sörmland

Museitåg hotas av nya avgifter

Stig Svallhammar: "Det skulle vara ett dråpslag"
6:08 min

Gamla museitåg, som finns på flera håll i Sörmland, bland annat i Mariefred och Oxelösund, hotas av höjda avgifter hos Transportstyrelsen. Nu slår Järnvägshistoriska riksförbundet larm om situationen i ett brev till kulturministern Lena Adehlson Liljeroth.

Om avgifterna höjs nästa år som planerat kommer föreningarna tvingas lägga ner sin verksamhet och lok och vagnar säljas till utlandet, enligt riksförbundet.

Merparten av föreningarnas årliga intäkter skulle då gå till Transportstyrelsens avgifter, istället för till bevarande och renoveringar av fordonen.

De flesta svenska museitåg har inga egna järnvägar utan ägs av föreningar som har trafik på Transportstyrelsens järnvägsnät. Transportstyrelsen vill att avgiften ska halveras för museiföreningar, men det är ändå långt mer än tidigare för föreningarna som vanligen drivs helt ideellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".