Domaren attackerades av spelarna vid omklädningsrummen. Linjedomaren på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
fotboll

Domare misshandlades efter match

Två unga fotbollsspelare i Eskilstuna har blivit avstängda för att ha misshandlat en domare efter match. Disciplinnämnden anser att ledarna borde haft bättre kontroll över situationen.

Händelsen inträffade vid en ungdomsmatch i en av Sörmlandsserierna i juni.

Stämningen var hetsig under matchen och efteråt attackerade spelarna domaren vid omklädningsrummen och misshandlade honom.

Erlend Stauvehag, disciplinnämndens ordförande i Sörmlands fotbollförbund, säger att det enligt anmälan handlade om mer än ett knytnävsslag.

-- Det var grövre än så och upprepat våld.

Disciplinnämnden i Sörmland har nu beslutat att stänga av den ena spelaren i femton månader och den andra i tre månader.

Erlend Stauvehag är kritisk till hur lagledaren skött situationen, särskilt eftersom det varit problem tidigare i laget. En annan spelare i laget har tidigare blivit avstängd efter att ha gjort ett rasistiskt uttalande mot en domare.

-- Det är extremt ovanligt att spelare i ett och samma lag återkommer på ungdomssidan. När man vet innan att man har ett lag som har de här problemen krävs det att man tänker lite extra på hur man hanterar situationen.

Han ser också allvarligt på att attacken inträffade när matchen var över.

– Att saker händer under match i stridens hetta är inte bra, men det kan man ha större förståelse för. Det här har hänt efter matchen och det gör saken mycket allvarligare för då borde alla parter ha lugnat ner sig. Och de vuxna borde ha tagit hand om de spelare som de märkte inte var i balans.

Ledarna i Eskilstunalaget säger till Eskilstuna-Kuriren att ingen av dem såg attacken. De säger också att den spelare som fick den längre avstängningen har blivit utesluten ur laget. De tillbakavisar att det skulle finnas problem i laget som helhet och menar att det handlar om ett fåtal individer som inte skött sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".