1 av 2
Foto Ingvar Karmhed/Scanpix
2 av 2
Anders Berglöv (S) kommunalråd i Flen. Foto: Katarina Wahlström/SR Sörmland.
Katrineholm/Flen

"Statligt stöd för anhöriga räcker inte"

"Ett redan ansträngt läge"
2:04 min

De kommuner som väntar en ökad anhöriginvandring vill ha mer ekonomiskt stöd av staten.  Det förslag som regeringen kommer med från årsskiftet räcker inte enligt Anders Berglöf (S),  kommunstyrelseordförande i Flen

Regeringens förslag som kan börja gälla från årsskiftet om att utöka möjligheten till statligt etableringsstöd för vissa invandrargrupper, exempelvis somalier.

- Det är en väldig förbättring, men man ska samtidigt vara klar över att även om det är en mindre utökning av kommunens kostnader så sker den utökningen från ett redan väldigt ansträngt läge. Och samtidigt med den situation vi har i Flens kommun på vår arbetsmarknad  där vi vet att det är väldigt svårt att få jobb, säger Anders Berglöf, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Flens kommun.

För att få ta del av det statliga etableringsstödet som invandrad anhörig måste man sökt svenskt uppehållstillstånd inom två år efter att den de vill återförenas med i Sverige fått sitt tillstånd. Och det här har ställt till det främst för de somalier vars somaliska id-handlingar, under längre tid än så, inte godkänts av migrationsverket. Men från januari i år går det i stället bra med DNA-test och därför väntas större grupper anhöriga nu kunna komma.

Strax före sommaren fick flera kommuner som uttryckt oro över detta ett brev från integrationsminister Erik Ullenhag som framhöll lagförslaget om att förlänga den här tvåårsgränsen från och med årsskiftet, så att fler anhöriginvandrare kan ta del av etableringsstödet.

Enligt de remiss-svar som nu kommit in under sommaren välkomnas förslaget, men flera vill se att tidsgränsen för anhöriga tas bort helt, att det ska gälla alla anhöriginvandrare och att lagen borde träda i kraft tidigare.

Majoriteten kommuner understryker också att etableringsstödet på två år inte räcker. I Katrineholm till exempel säger deras socialdemokratiska kommunalråd Göran Dahlström att det är nu, när det två-åriga etableringsstödet funnits i just två år, som de ser att det inte räcker:

– Enligt de rapporter vi har så har den här etableringslagen bara kunnat slussa ut fyra till fem procent av de somalier som har kommit de här två åren. Och det innebär för Katrineholms del att det är cirka 130 hushåll som nu står och väntar på att komma in på socialförvaltningen och få försörjningsstöd, säger Göran Dahlström.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".