1 av 2
Professor Masoud Kamali, Mittuniversitetet. Foto: Maja Suslin/Scanpix.
2 av 2
Annelie Hedberg. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Katrineholm

"Politiker förstärker rasismen"

"Förstärker rasism och diskriminering"
1:59 min

Uttalanden från politiker Katrineholm som gjorts på grund av oro för en ökad segregation mellan svenska och utländska elever, kan öka rasismen bland de boende, enligt forskare på Mittuniversitetet i Sundsvall.

Över 90 procent av eleverna i Katrineholm som valt till friskolan i år har svenska som modersmål, samtidigt som barnen med invandrarbakgrund går kvar i den kommunala skolan.

– Jag tror att tendensen är ganska tydlig, att det är svenska barn framförallt som väljer friskolor och i många kommunala skolor har vi kvar många invandrarbarn. Och det är klart att kommer det då ytterligare nya barn från Somalia till oss, så kommer de i alla fall de första åren att vara i den kommunala skolan. Då blir det ju så att vi så att säga byter ut 250 svenska barn i den kommunala skolan som går till friskolor, och istället får vi in lika många somaliska barn, säger Socialdemokraten Annelie Hedberg Bildningsnämndens ordförande, till P1 Morgon i morse.

När skolterminen startade i Katrineholm den här veckan hade kartan för grundskoleeleverna ritats om. Eleverna som tidigare gått på Nävertorpsskolan och Sjöholms skola flyttades över till Nyhemsskolan, samtidigt som det till hösten finns tre friskolor att välja på i kommunen.

Katrineholm är en av de städer i Sverige som de senaste åren tagit emot flest flyktingar från Somalia och man väntar ytterligare 400 personer varav 300 barn det närmaste året. Och det kan innebära fler elever med invandarbakgrund i den kommunala skolan samtidigt som svenska familjer väljer friskolor, enligt Annelie Hedberg.

Men den typen av uttalande hon gjorde, om att byta ut 250 svenska barn mot lika många somaliska barn kan öka rasismen bland de boende i kommunen. Det tror Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

– Naturligtvis förstärker det den rasism och diskriminering som finns i samhället. Man lyfter fram dem som har problem, de som kom nyligen, som det tar tid för innan de etabelerar sig, säger Masoud Kamali.

Han säger samtidigt att alla som kommer till Sverige givetvis inte har samma förutsättningar att bli en del av det svenska samhället.

– Då är det ett statligt och kommunalt ansvar att se till att de här människorna får ett bra mottagande och de förutsättningar som behövs för att komma in i samhället, säger Masoud Kamali.

Katarina Wahlström
i samarbete med Ekot och P1 Morgon
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".