Priserna på skogsfastigheter ökar i Mälardalen, enligt LRF konsult. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Sörmland

Skogsägare täljer guld

Den som äger skog i Mälardalen sitter på en allt större förmögenhet. Priset på skogsmark i Mälardalen har ökat stadigt det senaste decenniet, och första halvåret 2012 gick det upp med hela fem procent, trots sjunkande virkespriser.

Det visar siffror från LRF Konsult.

– Skogsmarkspriserna i Mälardalen har haft en positiv utveckling och ökat med fem procent första halvåret. I övriga delar av landet är det stabilt eller en liten nedgång. Finanskrisen och en svag byggkonjunktur i Europa ger vikande virkespriser och det påverkar mer i norra Sverige än i södra där marknaden är bredare, kommenterar Håkan Schörling, mäklare på LRF Konsult i ett pressmeddelande.

En kubikmeter skogsmark i Mälardalen kostar idag 514 kronor.

Den högsta prisnivån finns fortfarande i södra Sverige med 551 kronor per kubikmeter skogsmark, nästan dubbla priset jämfört med Norrlands inland där det ligger på 292 kronor.

Priserna på skogsmark har de senaste 10 åren haft en mycket positiv utveckling, framför allt under åren 2004-2007 skedde stora prisökningar. Sedan dess har priserna stabiliserats på en hög nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".