1 av 2
Kenneth Åbrink, kommunikationsansvarig för F11 Museum, framför ett av sina favoritplan Saab 35 Draken. Foto: Johannes Ledel Karreskog/Sveriges Radio
2 av 2
Andra världskriget legendariska Supermarine Spitfire och P51 Mustang kommer till F11 Museums flygdag. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Nyköping

Legendariska plan på F11

"Då darrar hela marken"
1:30 min

På söndagen var det flyg- och motordag på F11 Museum vid Skavsta flygplats. Med bland annat flyg- och veteranbilsuppvisning.

Kenneth Åbrink är marknads och kommunikationsansvarig för F11 Museum och han berättar om två verkliga legender.

- Vi får se flyguppvisning av andra världskrigets legendarer Spitfire och Mustang.

Andra världskrigets kanske mest kända flygplan kan man se om man besöker F11 Museum vid Skavsta på söndag.

Spitfire var stommen i det brittiska flygvapnet och blev ikonisk under the Battle of Britain och P-51 Mustang flögs av amerikanerna ända fram till 1968 För den som vill nörda ner sig ordentligt kommer det även finnas tillfälle lyssna till en torrkörning av Rolls-Royce V12 motor, liknande den som sitter i mustangen.

– Tolv cylindrar, V-form och 36 liter slagvolym, då darrar hela marken, när han drar igång den, säger Kenneth Åbrink.

Dagen är inte endast tänkt för flygnördar, det kommer också finnas veteranbilar, en konstutställning och flygvapenfrivilligas musikkår kommer att spela. F11 Museum hoppas kunna göra en årlig familjedag av tillställningen.

– Vi hade en dag förra året, i samband med vårt 20-årsjubileum, och då fick vi lite blodad tand och funderingar på att vi kanske ska göra en årlig dag, säger Kenneth Åbrink.

Johannes Ledel Karreskog

johannes.karreskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".