Birgitta Barkne Nilsson och Helena Söderquist. Foto Johannes Ledel Karreskog/Sveriges Radio
Sörmland

Säkerheten är inte hotad

"Man får sin ambulans, precis som vanligt"
1:38 min

Enligt Landstinget Sörmland påverkas inte patientsäkerheten av SOS Alarms uppsägning av tilläggsavtalet för ambulansdirigering.

SOS Alarm säger upp det tilläggsavtal man har med landstinget för vidarekoppling av samtal som gäller ambulansdirigering eftersom man inte fått betalt för dröjsmål från företaget Medhelp, men säger samtidigt att man vill teckna ett nytt avtal och kommer lämna ett förslag innan avtalet löpt ut.

Birgitta Barkne Nilsson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Sörmland säger att detta inte kommer att påverka de enskilda patienterna.

– För den enskilde medborgaren ute i samhället så är det 112 som man ringer och man får sin ambulans, precis som vanligt.

När någon ringer 112 i Sörmland kommer man först till SOS och behövs ambulans så kopplas samtalet idag vidare till företaget Medhelp och om Medhelp dröjer med att svara så blir landstinget betalningsskyldiga.

SOS Alarm säger nu upp tilläggsavtalet för att man inte fått betalt för förseningarna. Tillfördnade landstingsdirektören Helena Söderquist berättar att anledningen till att man inte fortfarande inte betalat handlar om att man inte är eniga om hur fördröjningen mäts.

– Det finns en paragraf i vår överenskommelse att det får max ta 30 sekunder innan Medhelp svarar och tvisten handlar om hur vi mäter de här 30 sekunderna. Vi har loggar som säger en sak och SOS Alarm har loggar som säger en annan sak.

Hur ett nytt avtal kommer att se ut går inte att säga ännu. Inte heller kan man säga när tvisten om dröjsmålsavgifterna kommer vara löst, men ambulanssjukvården i Sörmland, Uppsala och Västmanland har tidigare i år kritiserat SOS Alarm för att utnyttja sin monopolställning, och lämnat in en skrivelse till konkurrensverket.

– Vi vill ha ett opartiskt uttalande om det är en skälig ersättning vi betalar, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Johannes Ledel Karreskog

johannes.karreskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".