Den senaste skottlossningen inträffade i Nyfors. Foto: Ingela Borgefjord.
eskilstuna

Skottlossningar skapar otrygghet

Polisen: "Man ringer till oss och uttrycker sin frustration"
1:45 min

Efter skottlossningarna i Eskilstuna den senaste tiden får polisen in fler samtal från personer som känner sig oroliga och har behov av att prata om det som hänt.

Eva Sahl-Hurtsén blev själv vittne till den senaste skottlossningen som skedde i stadsdelen Nyfors i mitten av augusti och känner sig orolig när hon går ut med hunden.

– Jag går inte på Bergsgatan, säger hon.

Polisens presstalesperson Fredrik Wallén har själv tagit emot omkring 25 telefonsamtal från Eskilstunabor som har frågor och vill prata om det som hänt.

– Man är inte rädd för att bli skottskadad, men det känns inte roligt. Man vill låta sina barn växa upp i en viss del av stan och där vill man inte att kriminella ska skjuta varandra på gator och torg.

– Man vill prata med polisen för att uttrycka sin frustration över att sådana här saker sker.

Fredrik Wallén har förståelse för att människor blir oroliga vid upprepade skottlossningar men säger att Eskilstuna inte är en farligare stad att bo i än många andra.

– Eskilstuna sticker inte ut jämfört med andra städer i samma storlek.

Sörmland sticker däremot ut vad gäller anmälda våldsbrott. Men enligt polisens egna utredningar finns det ingen annan förklaring på det än att sörmlänningarna anmäler i större utsträckning.

Flera personer som P4 Sörmland pratar med på stan har ändå påverkats av det som hänt.

– Man blir osäker. En bekants barnbarn kom precis lagom när det var skottlossning där. Han sprang hem, säger K-G Evander.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".