1 av 6
Förväntansfulla barn och föräldrar när Vrena Friskola invigs. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 6
Päivi Hellberg, ordförande i Vrena Friskola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
3 av 6
Läraren Ulrika Ekström inviger Vrena Friskola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
4 av 6
Tvåbarnsföräldern Linda Håkansson har flyttat sina barn till friskola, när fjärdeklassarna inte får gå kvar i Ålberga skola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
5 av 6
Cajsa Widqvist (S) är orförande i Barn- och ungdomsnämnden intervjuas av Urban Hedqvist.
6 av 6
Martina Hallström, (C) ledamot i BoU-nämnden i Nyköping vill att 4-6 eleverna ska få gå kvar i Ålberga skola. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Nyköping

Kommunen tappar elever till friskolor

"Det utarmar ju byn"
1:59 min

I dag invigdes Vrena friskola i Nyköpings kommun. Samtidigt fick ett antal fjärdeklassare i kommunens andra ytterområden sätta sig på skolbussen för transport in till nya skolor.

Många av de elever som i dag åker buss till skolan fick inte gå kvar i sin gamla skola i kommunens ytterområden. Men förändringen har ett pris. Kommunen har tappat mängder av elever till friskolor.

En av dem som bestämt sig för att flytta sina barn till friskola är Linda Håkansson i Ålberga. Hennes två döttrar i förskoleåldern går nu i en friskola i Norrköping istället för att bussas i kommunen.

Linda Håkansson är inte ensam, åtta förskolebarn från Ålberga börjar nu på samma friskola i Kvarsebo, just för att föräldrarna vill ha en sammanhållen skolgång upp till sexan, något som den kommunala skolan i Ålberga inte längre kan erbjuda.

Till det kommer cirka 12 elever från Ålberga skola som valt andra alternativ än att flytta med till Jönåkers skola, som är kommunens alternativ.

Som en direkt konsekvens av den nya organisationen öppnar idag Vrena friskola med 39 elever, merparten elever vars föräldrar valt friskolan istället för att rycka upp barnen och låta dem pendla till  den kommunala skolan i Stigtomta .Och redan tidigare valde föräldrar i Lästringe att starta friskola när den kommunala skolan skulle läggas ned.

Centerpartisten Martina Hallström, är besviken över att Ålberga inte fick starta någon friskola. Hennes parti har motionerat om att fyra till sex eleverna där ska få gå kvar, men S MP och V-majoriteten säger kategoriskt nej.

Och trots att hon är politiker i barn- och ungdomsnämnden så får hon inga besked om vad kommunen tjänar på att bussa runt fjärdeklassare. Martina Hallström tror att det här bara är ett första steg för Ålberga skola.

I Vrena råder en positivare stämning idag då Vrena Friskola invigdes. Vrena är ett annat samhälle i Nyköping där kommunen inte velat låta eleverna i årskusrena 4-6 gå kvar i den lokala skolan utan sätta dem på skolbussen men nu går barn från förskoleklass till årskurs sex i friskolan. Det är 39 elever som börjar i friskola istället för i kommunens skolor.

Cajsa Widqvist (S), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, hänvisar till att det varit svårt att uppfylla skollagens kunskapskrav på landsbygdsskolorna och att hon anser att de jobbar bra mot mobbing även på stora skolor i Nyköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".