Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Sörmland

Något långsammare på vägarna

Det är marginellt lugnare och långsammare på de sörmländska vägarna jämfört med vägarna i landet i övrigt. Det visar statistik från de kameraövervakade riksvägarna som Svenska Dagbladet redovisar idag.

I Sörmland var det 4,2 procent av de som passerade fartkamerorna som körde för fort under de knappt åtta månader som gott av året. Rikssnittet ligger på 4,4 procent.

Flest fortkörare finns i Stockholm och på vägarna i Kronoberg. Där körde 6,1 respektive 5,6  av bilisterna fortare än tillåten hastighet. På Gotland gjorde bara 0,9 procent det enligt statistiken.

Idag finns det tusen fartkameror i landet och Trafikverket vill nu sätta upp tusen till till 2020. Varav 600 de näramste åren.

Enligt verkets beräkningar räddar varje kilometer sänkt  medelhastighet på de svenska vägarna 25 liv om året. Fartkamerorna anses starkt ha bidragit till att minska trafikdöden i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".