Många bilister har för slitna däck, enligt NTF. Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix
P4 Morgon kollar däckrazzian

Många bilister har för slitna däck

NTF: "Däcken är viktigast på hösten"
6:26 min

Tre av tio bilister har minst ett däck med tre milimeter eller mindre mönsterdjup på bilen, vilket innebär att 1,3 miljoner bilar på Sveriges vägar rullar på ett eller flera slitna däck. Det visar resultaten från de däckrazzior som genomfördes i slutet av augusti och början av september förra året. Den här veckan är det däckrazzia i Sörmland igen.

Bland annat är det polisen och trafiksäkerhetsorganisationen NTF som genomför en extra kontroll av bilar som passerar genom länet samtidigt som NTF erbjuder däckkontroller. P4 Morgon var på plats på riksväg 52 vid infarten till Skavsta flygplats.

– Även om mönsterdjupet fortfarande är lagligt måste man med slitna däck ta det extra försiktigt när det är vått på vägen. Tyvärr visar mätningarna vid däckrazziorna att de flesta som har slitna däck på bilen inte vet om detta, och vet då heller inte att de behöver sänka farten extra mycket när det regnar, säger Mats Carlsson på NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".