1 av 3
Alliansen säger nej till en utbyggnad av Fristadstorget. Foto: Stadsbyggnadsfövaltningen. Illustration: AQ Arkitekter
2 av 3
Alliansen i Eskilstuna: Lotta Jonsson (KD), Maria Mauritzson (C), Niklas Frykman (FP) och Kjell-Erik Israelsson (M). Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
3 av 3
Fristadstorget augusti 2012. Alliansen vill stoppa planerna på att bygga om torget för 65 miljoner kronor. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio
Eskilstuna

Alliansnej till nytt torg

"Processen har gått för snabbt"
4:10 min

Alliansen i Eskilstuna vill stoppa Fristadstorgsprojektet. De fyra allianspartierna vill istället ha en helhetslösning som också omfattar kollektivtrafiken. Alliansen, som är i opposition, tycker också att det blir för dyrt att bygga om torget.

Kostnaden beräknas till ca 65 miljoner kronor.

– Vi tycker att beslutsprocessen gått för snabbt och att underlaget är undermåligt och att frågan kommer upp i fullmäktige där vi demokratiskt valda finns och inte i stadsbyggnadsnämnden. Vi måste kunna diskutera frågan om hur mycket det kommer att kosta. Det är väldigt stora investeringspengar. Vi tycker inte att den summan ska läggas på Fristadstorget utan vi måste ställa det i relation till andra saker, som skola och äldreomsorg. Därför måste vi få bättre underlag.

Alliansen kräver att ombyggnationen av Fristadstorget stoppas omedelbart och att en väl genomarbetad och förankrad plan för förändringen av centrum tas fram. Alliansen anser att kommunens majoritetspolitiker, S, V och MP, måste ta hänsyn till de protestlistor som lämnats in och alla de Eskilstunabor som ifrågasätter planerna.

Protesterna mot majoritetens planer på ett ombyggt Fristadstorg har haglat det senaste året.

I våras fick kommunen kritik för att en delegation politiker och tjänstemän åkte till New York för att få inspiration från ett torg och en park där.

I sommar har Torgets vänner lämnat över drygt 7600 namnunderskrifter till Eskilstuna kommun i protest mot planerna att bygga om Fristadstorget.

Torgets vänner vill behålla torget som det är och anser att kommunledningen tagit hänsyn till krog- och nöjesbranschen och kört över Eskilstunabor och torghandlarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".