Eskilstuna flygplats i Kjula kan bli Stockholms nya flygplats. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Eskilstuna

Flygplatsen i Kjula kan växa

Kjulabo: "Det är ljudet mest man tänker på"
2:18 min

Eskilstuna flygplats i Kjula kan bli Stockholms nya flygplats. Efter att Barkaby flygfält lades ner har Kommunförbundet i Stockholm letat efter en ny flygplats som kan ta över visst flyg i stockholmsområdet. Eftersom stockholmskommunerna visat ett litet intresse för en ny landnigsbana där så är Eskilstuna flygplats aktuell.

Bland de Kjulabor P4 Sörmland pratat med är många positiva, speciellt med nya arbetstillfällen i åtanke. Andra är mer tveksamma.

– Det är bra om bygden växer, frågan är om man vill bo vid flygplatsen. Nu bor vi inte så nära, men de lära komma upp över ändå, säger Maria Larsson.

Men Billy och Viola Smith ser inte bullret som något problem. E20 för mer väsen än vad några flygplan gör eller kommer göra, menar dom.

– Vi har inget emot det. Vi bor rätt över vägen. Vi bor vid landsvägen och är vana vid bullret. Vi trivs med det.

En annan Kjulabo, Leif Mellkvist, tycker att det är en bra idé.

– Det ökar alla möjligheter för Kjula och Jäder.

Efter att Barkaby Flygfält lades ner har kommunförbundet i Stockholm letat efter en ny flygplats. Stockholmskommunerna är inte intresserade av en ny landstingsbana där.

Därför har blicken fallit på Eskilstuna flygplats. Enligt flygplatschefen Jan Lönnborg finns redan kapaciteten i Kjula - allt som behövs är lite fler hangarutrymmen.

Det är de företag som vill etablera sig på flygplatsen som får stå för kostnaderna, enligt Jan Lönnborg.

Flygplatsen i Kjula skulle kunna utöka sin verksamhet tre gånger om utan att gå utanför ramen för sitt miljötillstånd.

Men det är just miljöfrågan - om en miljökommun som Eskilstuna verkligen ska satsa på flyg, som är knivig.

– Den aspekten får man ju ta med i bilden, men vi har ju en flygplats och då tycker jag att man ska utnyttja det, säger en Kjulabo.

Kommunalrådet Jimmy Jansson(S) är positiv till en utökning av flyget i Kjula.

– Det är positivt ur ett regionalt perspektiv och med tanke på att Eskilstuna allt mer är en del av Stockholm-Mälardalsregionen, att vi kan bidra med en regional fråga när vi har en flygplats. Det kan skapa arbetstillfällen och tillgången tillsammans med järnvägen och satsningen på en logistikpark kan innebära att vi skapar fler arbetstillfällen.

Hur rimmar en satsning på flyget med Eskilstuna som miljökommun?

– Det beror ju på vad vi vill använda flygplatsen till, men det som vi pratar om idag är ju inte den typen av flygtrafik som står för den större delen av negativ miljöpåverkan. Den största utmaningen när det gäller transportsektorn och miljö finns ju hos den tunga fordonstrafiken och bilismen så att jag tycker inte att det finns en konflikt. Vi kommer väl också se en teknikutveckling inom flyget framöver. Det är ju inte säkert att man kommer att flyga på fossila bränslen i all tid och evighet.

Maja Edsö
maja.edso@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".