Magnus Leivik, moderat oppositionsråd i landstinget Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Moderater satsar på sjukvårdsprofil

"Vi har förnyat oss"
1:29 min

Moderaterna i Sörmland vill omprofilera sig som länets främsta sjukvårdsparti. Därför går man nu ut med vad man kallar ett idépaket med mål för för utvecklingen av vården, där man vill fokusera på att göra vården enkel, snabb och säker.

Bakgrunden säger Magnus Leivik, moderat oppositionsråd i Sörmlands landsting, är att Moderaterna traditionellt inte haft allmänhetens förtroende i vårdfrågor och vill därför ompröva sin politik.

Bland annat vill man göra vården till en bättre arbetsgivare och stärka patienters rättigheter.

– Sjukvård är ju en av de viktigaste funktionerna i välfärden och om jag ska vara självkritisk så har moderaterna inte haft den bästa sjukvårdspolitiken. Vi har inte förtjänat aallmänhetens förtroende. Men nu är det upp till bevis. Vi har förnyat oss och vill lansera ett antal idéer som vi tagit till oss. Vi har ansträngt oss för att lyssna på anställda och de som besöker sjukvården. Vår vision är en enkel och snabb sjukvård.

Exempel?

– Vi vill stärka patientens ställning i sjukvården. En flygresenär, hyresgäst, arbetstagare har starkare juridiska rättigheter än man har i sjukvården. Vi vill göra landstinget till en bättre arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".