1 av 3
Äldreomsorgen i Eskilstuna ska spara tio miljoner kronor. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 3
Eva Nordborg, tillförordnad chef på Vuxenförvaltningen. Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio
3 av 3
Magnus Eriksson är orolig för besparingarna. Foto: Maja Edsö/Sveriges Radio
Eskilstuna

Besparingar i äldrevården oroar Kommunal

Magnus Eriksson: ”Riskerar bli farlig arbetssituation”
2:03 min

Vuxennämndens tänka besparingar i Eskilstuna oroar Kommunal. Tio miljoner ska sparas, och enligt Magnus Eriksson, ordförande för Vuxenklubben i Kommunal, kan det bli en farlig arbetssituation. Det är den tänkta ökade flexibiliteten för personalen som oroar.

Vuxennämnden i Eskilstuna måste spara minst tio miljoner på ett år för att få ekonomin att gå ihop. För att lyckas med detta har vuxenförvaltningen i kommunen lagt fram förslag till besparingar inom äldrevården.

Bland annat föreslås att man i större utsträckning sköter matproduktionen i egna kök, att göra om vårdboendeplatser i Torshälla till korttidsplatser för äldrevården och en ökad flexibilitet vad gäller arbetstider för de anställda.

Ökad flexibilitet

Och det är just personalens ökade flexibilitet som oroar Magnus Eriksson, ordförande Vuxenklubben, Kommunal i Eskilstuna.

--Att det här riskerar att bli en farlig arbetsmiljö för de som jobbar, man ska hinna så mycket på sitt arbetspass att det nästan blir en omöjlig arbetssituation. De här resursfördelningssystemet följer ju med att du har tidsbestämda bistånd, det kan vara allt från duschning till påklädning till stödstrumpor, och det här ska ta ett visst antal minuter. Det finns ingen tid kvar till att vara human och stanna och prata, eller om brukaren, den äldre vill ha extrahjälp med sina blommor eller så är det svårt att hinna med det.

"Jämställt perspektiv"

Han oroas av både en mer slimmad organisation, men också förslaget om att personalen ska bli "mer flexibel" och använda timbanken mer. Timbanken funkar så att om du behöver jobba en extra dag, får du inte ut det på din lön. Istället får du ta ut en ledig dag i en annan fyraveckors schemaperiod, med samma månadslön, vilket drabbar arbetstagaren, menar Magnus Eriksson.

– Vi är inte emot timbanken, men det måste finnas ett jämställt perspektiv på timbanken. Det måste finnas ett säkerhetstänk för arbetstagarna. Du måste få ut din plustid, den ska inte kunna ligga hur länge som helst.

Kan bli försämring

Anledningen till besparingarna är enligt Eva Nordström, tillförordnad chef för Vuxenförvaltningen, att det har blivit fler som behöver hjälp i Eskilstuna. Hon hoppas att man kommer kunna lösa personalproblem som kan uppstå genom en dialog. Men ekvationen fler brukare och mindre pengar att ta hand om dem för, det kan innebära en försämring för patienerna, menar hon.

– Det är klart att den risken finns och det måste vi hela tiden väga in nä vi ser vilka möjliga åtgärder vi kan vidta. Det är någt vi försöker parera så gott det går, men det är klart att risken finns.

Beslut om förslagen tas på torsdag i nämnden men beslut om ändrad flexibilitetet vad gäller arbetstider måste tas av kommunstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".