Sörmland

Samtalsgrupper framgång mot hedersvåld

1:51 min

En studie från länsstyrelsen skulle visa på de effekter som satsningen mot hedersvåld hade fått. Men, det har visat sig vara svårt att mäta. Men vissa projekt, som samtalsgrupper på fritidsgårdar, har lyfts fram som goda exempel, däribland arbetet på Lagersbergs fritidsgård i Eskilstuna.

Inger Björk är Fritidsgårdsföreståndare, och förklarar deras framgångsrecept.

– Jag tror det är viktigt att känna tillhörigheten, och att man blir viktig. Vi jobbar tre år med en grupp där det handlar om att lära känna varandra, om att bli en grupp tillsammans och att våga prata om de här svåra frågorna tillsammans. Vad är det som är svårt, vad är det som är annorlunda med att vara född i ett annat land, vad är det som är annorlunda med att vara född i Sverige, hur tänker man som flicka eller pojke? Vi kanske sitter och bygger med lera eller bakar, för då kommer det naturligt och då blir det bra, säger Inger Björk.

Inger Björk betonar alltså vikten av att jobba under en längre tid med samma grupp - att lära känna ungdomar, föräldrar och området, och att bygga upp ett förtroende. Hon tycker det är väldigt viktigt med de här grupperna. Men studien som gjorts visar tyvärr inte på några mätbara resultat, enligt Lars-Eric Antonsson, länsstyrelsen socialhandläggare.

– Det är ju ett generellt problem inom all samhällsvetenskap. Det är väldigt svårt att isolera vad orsakssambanden är. Men man kan väl säga rent generellt att hade inte den här problematiken uppmärksammats, hade inte det här statsbidraget funnits, då hade läget varit värre än idag, säger Lars-Eric Antonsson.

Men projektet fortsätter - nu ska personalen på alla fritidsgårdar utbildas i de här frågorna. Och de skapar också ett nätverk på tjänstemannanivå för att hjälpa utsatta ungdomar.

– Nu håller vi på på tjänstemannanivå inom kommunen, alla förvaltningarna, att blåsa liv i ett nätverk så att vi bättre ska kunna samverka när det blir skarpt läge. För det är viktigt att veta vem jag ska kontakta, vad jag kan göra, hur vi kan finnas, och det är viktigt att samverka kring detta, säger Inger Björk.

En slutsats som länsstyrelsen gör i rapporten är att det återstår mycket arbete med att öka kunskaperna om hedersvåld, förtryck och attitydförändring. Fokus bör riktas mot nyanlända.

Mellan åren 2004 och 2012 har Länsstyrelsen fördelat drygt sex miljoner kronor till kommuner och ideella organisationer för deras arbete mot hedersproblem.

Maja Edsö

016-16 16 00

Urban Hedqvist

urban.hedqvist@sverigesradio.se

016-16 16 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista