Magnus Leivik, moderat oppositionsråd i landstinget är skarpt kritisk mot den föreslagna skattehöjningen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Sörmland

Moderatkritik mot skattehöjning

1:36 min

Sörmlänningarna kan få samma och delvis rentav bättre vård nästa år utan enskattehöjning. Det anser moderaterna som idag går till hårt angrepp mot majoritetetens förslag på att höja skatten.

Majoriteten, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet har, enligt moderaterna, räknat fel på runt 30 öre av den föreslagna skattehöjningen på 60 öre. Det handlar om runt 150 miljoner kronor. Felet består i att majoriteten räknat dubbelt på vissa besparingar, enligt Magnus Leivik, oppositionsråd i landstingsfullmäktige.

Moderaterna tycker också att majoriteten föreslår en del kostsamma nya satsningar som är onödiga.

-- Nej vi föredrar att inte satsa på nya projekt och nya aktiviteter, utan vi föredrar att utveckla och satsa på den vården som redan finns, säger Magnus Leivik.

Vilka satsningar det rör sig om kan Magnus Leivik inte säga. Enligt honom har majoriteten inte preciserat vad de ska gå till.

Moderaterna säger samtidigt att utan de här satsningarna så behövs inte någon skattehöjning alls. Framför allt på grund av ökade skatteintäkter och statsbidrag.

– Skatteintäkterna vi får nästa år räcker till att utveckla sjukvården och att avveckla sparplanerna så att minte behöver spara längre inom sjukvården, säger Magnus Leivik.

Landstinget kan enligt moderaterna utan att höja skatten alls gå tillbaka till den 100-procents vårdnivå man hade före sommaren 2011

Åsa Kullgren (S), ordförande för landstingstyrelsen, håller inte med om att de räknat fel. Enligt henne har majoriteten och moderaterna räknat på olika sätt.

Det handlar om en budgetteknisk fråga där 395 miljoner i besparingar som majoriteten berättade om i samband med att de presenterade sin budget bättre speglar de utmaningar som vården står inför än de 245 miljoner som vården faktiskt fått av landstinget för att klara verksamheterna.

– Det var för att illustrera vilka besparningsutmaningar man står inför i sjukvården om man inte ser det som en rent budgetteknisk fråga, säger Åsa Kullgren.

Åsa Kullgren förstår om folk blir förvirrade men att det inte handlar om att man räknat fel.

– Det intressanta är att det blir satsningar på sjukvården för att klara dom framtida utmaningarna och det är ingen felräkning av oss utan det är ett annat sätt och spegla de utmaningarna som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista