Lustgasrenare. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Nordic Gas Cleaning

Nytt företag dyker upp efter Nordic Gas Cleanings konkurs

1:17 min

Det konkursdrabbade och bedrägerianmälda företaget Nordic Gas Cleaning har fått en efterträdare. Ett nytt företag med en snarlik lustgasrenare har dykt upp på marknaden. Men det kan vara problematiskt när det kommer till patentet.

– Om produkterna visar sig vara för snarlika kan det vara frågan om ett patentintrång, säger konkursförvaltaren Bertil Wingqvist.

– De kan bli skyldiga att upphöra med det eller betala ersättning för att de använder patentet.

Hedemoraföretaget Nordic Gas Cleanings affärsidé var att sälja maskiner som renar lustgas på sjukhus. Bolaget har sålt maskiner till flera landsting i Sverige, bland annat Sörmland. Men i somras levererade bolaget en maskin till Nyköpings lasarett som teknikchefen inte kände igen och landstinget Sörmland stoppade då utbetalningarna till bolaget.

I samma veva som det började gå knackigt för företaget, i juli månad, registrerades plötsligt ett nytt företag, Green Hospital Team. Och när Nordic Gas Cleaning nyligen gick i konkurs började Green Hospital Team lansera snarlika lustgasrenare.

Samtidigt har Nordic Gas Cleanings företrädare skrivit till sina före detta kunder och berättat att de gått i konkurs, men att deras samarbetspartner Green Hospital Team kommer ta över servicen av deras maskiner.

När Sveriges Radio pratar med det nya företaget Green Hospital Team avfärdar de att det skulle vara fråga om något patentbrott, eftersom de lanserar en egen, ny lustgasrenare.

Men konkursförvaltaren Bertil Wingqvist tvivlar på att Green Hospital Team skulle ha hunnit utveckla sådan teknik på den fem månader företaget har existerat.

– Jag tror inte att det går att sätta igång en sådan här verksamhet på bara några enstaka månader, säger Bertil Wingqvist.

Ines Micanovic
ines.michanovic@sverigesradio.se

Petra Levinson
petra.levinson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista