Mindre orter drabbas när Länstrafiken förändras. Bild: Sveriges Radio.
Sörmland

Busslinjer på landsbygden dras om

"Många kommer att påverkas"
5:11 min

Länstrafiken kommer att ändra om stora delar av busstrafiken i Sörmland. Störst förändringar blir det för människor som bor på mindre orter.

– Vi vet att de här förändringarna påverkar många på landsbygden, men det är också många som inte får några förändringar alls, säger Annika Broman som är informatör på Länstrafiken.

Flera turer på framför allt landsbygden kommer ändras och göras om. Bussen mellan Katrineholm och Nyköping kommer inte längre gå in i Bettna och Forssjö.

På landsbygden runt Eskilstuna kommer turer mot Kjula och Barva försvinna. Enligt Annika Broman har Länstrafiken haft samtal med folk på orterna för att informera om hur busstrafiken kommer se ut i framtiden.

– Vi försöker vara ute i god tid och meddela våra förändringar. Det man ska tänka på är att den här trafiken är framtagen för en flerårig planering, det så kallade hållbara transportsystemet. Den nya busstrafiken är anpassad för skola och arbetspendling, säger Annika Broman.

Länstrafiken har tittat på människors resmönster, hur olika orter utvecklats och tagit in synpunkter från medborgare. Trots att man försökt informera så mycket som möjligt tror Annika Broman att många kommer ha synpunkter på den nya trafiken.

– Vi är riggade för att det kommer in synpunkter, men de är viktiga för oss, säger hon.

Förändringarna av busstrafiken träder i kraft den nionde december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".