Madeleine Lewander på Jägareförbundet tror att hunden kan vara en inkörsport till jakten för många kvinnor. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Sörmland

Allt fler kvinnor jagar

1:40 min

Jaktintresset bland kvinnor ökar. Det visar siffror Naturvårdsverket. Sammanlagt finns det nu 420 kvinnliga jägare i Sörmland.

En av dom är Madeleine Lewander som arbetar på Svenska Jägareförbundet. Hon tycker det är viktigt med en blandning mellan könen.

– Vi kvinnor klarar precis allt det som männen klarar i jakten, ja de kan ju vara det at tsläpa en älg då, men annars finns det inga begränsnignar, sgäer Madeline Lewander.

När P4 Sörmland träffar henne på Öster Malma mellan Nyköping och Björnlunda är hon ute på promenad med sina tre jaktlabradorer.

Att allt fler kvinnor söker till jakt kan ha flera orsaker menar Madeleine. Det kan bero på att Sverige har blivit mer jämställt. Men även våra fyrbenta vänner kan väcka ett intresse.

– Man kanske skaffar en hund och så är det en jakthund och så vill man hitta på saker med den och då kan det ha med jakt att göra och sedan är man fast, säger hon. 

Antalet kvinnor som tog jaktkort i Sörmland:
2009-2010: 372
2010-2011: 358
2011-2012: 389 (tom 18 november)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista