Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Sörmland

Kollektivtrafiken ska samordnas i Mälardalen

"Det är rätt unikt"
1:11 min

Sörmland och sex andra län i Mälardalsrådet har idag kommit överens om att arbeta för ett framtida regionalt kollektivtrafiksystem när Citybanan öppnas 2017.

Samarbetet presenterades idag när de sju länen i Mälardalsrådet uppvaktade infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.

Åsa Kullgren är ordförande i den sörmländska kollektivtrafikmyndigheten och hon tror att ett nytt trafiksystem gynnar sömlänningarna:

– Det är rätt unikt att vi kommit dit vi kommit, säger Åsa Kullgren.

På frågan varför det inte redan är infört? Arbetspendlingen har ju varit stor i många år, svarar hon:

– Vi ser att det öppnas upp en möjlighet att öka tågavgångarna när Citybanan öppnar och det är i samband med det vi dragit igång det här samarbetet.

Däremot tror hon inte att ett regionalt "SL-kort" kan bli verklighet i hela regionen.

--Det ska bli enklare för passageraren att resa, men ett SL-kort tror jag inte är aktuellt inom överskådlig tid, det kostar mer för oss än för stockholmarna, men det ska bli enklare och man ska inte behöva fundera särskilt mycket över biljettsystemet när man passerar en länsgräns, säger Åsa Kullgren.

Samtidigt med uppvaktningen kräver nu Mälardalsrådets medlemmar att regeringen satsar på bättre drift och underhåll av järnvägen och storsatsningar för den växande storstadsregionen.

De län som samarbetar i frågorna är Stockholm, Uppsala, Västmanland, Sörmland, Örebro, Östergötland och Gotland.

I dagens avsiktsförklaring visar regionens företrädare hur de vill utveckla tågtrafiken i den växande storstadsregion som östra Mellansverige utgör, skriver Mälardalsrådet i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".