1 av 2
Thomas af Bjur, ordförande i länssjukvårdsnämnden. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
sörmland

Landstinget på väg att klara vårdgarantin

1:53 min

Landstinget Sörmland är på väg att bli bättre när det gäller att leva upp till vårdgarantin. Det hävdar folkpartisten Thomas af Bjur, ordförande i länssjukvårdsnämnden.

Landstinget i Sörmland har länge tillhört de sämsta i landet på att leva upp till vårdgarantin och näst sämst på att leva upp till den så kallade kömiljardens mål.

Men enligt, Thomas af Bjur, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i landstinget Sörmland följs en dyster sommar av en bättre höst.

Vi har sett att vi har haft bekymmer med rekryteringen exempelvis av operationssköterskor och kirurger, vilket har påverkat tillgängligheten till vård och därmed också ökat våra köer, säger han.

Sommaren är alltid en besvärlig period för vården inte bara i Sörmland. Personalen ska ha semester och det är svårt att hitta ersättare, vilket gör att planerade operationer får skjutas på framtiden och det bidrar till att Sörmlands landsting år efter år ligger i bottenskiktet av landstingen när gäller att klara vårdgarantin.

Samverkan mellan sjukhusen i vårt län har inte alltid varit till fyllest. Det har vi tagit tag i och inrättat en gemensam operationsplanering över länet. Det innebär i sin tur då att man får som patient i Sörmland också räkna med att man kanske får bege sig från Eskilstuna till Nyköping trots att man bor i den norra länsdelen eller vice versa, säger Thomas af Bjur.

Svårast har Sörmland, man är faktiskt näst sämst i landet, för att klara av målen för den kömiljard regeringen har inrättat, där landstingen får pengar om de lyckas ge patienter vård inom 60 dagar.

Vad det gäller besök så ligger vi i spannet tre till fem procent ifrån att nå upp till kömiljarden ungefär åtta av tio månader. Nu har vi gjort en översyn av alla kölistor, gått igenom alla verksamheter och sett att det funnits en förbättringspotential vad gäller registrering och så vidare. Sedan vill jag inte utlova att vi kommer att leva upp till kömiljarden nästa månad, men förutsättningarna kommer att göra det enklare för oss, i alla fall öka förutsättningarna för att nå upp till kömiljarden fram över, konstaterar af Bjur.

Trots att sommaren är svår ser hösten ljusare ut, enligt af Bjur och fler får nu vård inom 90 dagar, vilket är vad vårdgarantin kräver.

Ökningen mellan september och oktober är 20 procent och det är en större ökning än under tidigare jämförbara perioder, alltså 2010 och 2011. Vi opererar mer i landsstinget Sörmland i höst än både 2010 och 2011 så det är glädjande, slutar Thomas af Bjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista