Simon, Ludvig, Felix och Jimmy driver tillsammans Enlightment UF. Foto: Johannes Ledel Karreskog/Sveriges Radio
Sörmland

Unga företagare pitchar sina idéer

"Vi jobbar för företagsamma människor"
1:53 min

Idag har ungdomar fått chansen att pitcha sina företagsidéer inför en jury av företrädare för det lokala näringslivet. Det är en del av den så kallade företagspitchen som arrangeras av organisationen Ung Företagsamhet tillsammans med Sörmlands Sparkbank och Sparbanken Rekarne.

45  i länet unga företagare pitchar sina idéer med förhoppningen att få pengar till sitt företag. Ett av de företagen är Enlightment UF som består av fyra killar i 18-års åldern.

– Vi gör en utebelysning som kommer sitta på en verandavägg till exempel, säger Simon Sundberg, VD för Enlighment UF.

Magnus Eriksson som är regionchef på Ung Företagsamhet berättar att pitchverksamheten inte bara handlar om att ge pengar till den bästa företagsidéen utan det har fler fördelar som erfarenhet av processen.

I Sörmland är det bara andra året man genomför företagspitchen, men man har haft så kallade UF-företag sedan 1988. Riksjämförelser visar enligt Magnus Eriksson att 24% av ungdomarna fortsätter senare som företagare med samma idé eller en annan idé inom en 10-årsperiod. Men det handlar inte bara om att skapa företag.

– Vi jobbar för företagssamma människor och inte bara fler företag, säger Magnus Eriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".