Eva Braaten. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio.
vingåker

Nyopererad hänvisas till dagstängt härbärge

"Jag har ingenstans att ta vägen"
1:40 min

Bostadslösa Eva Braaten är nyopererad. Vingåkers kommun har ingen bostad åt henne utan hänvisar henne till härbärge.

Eva Braaten har tidigare bott i en lägenhet i Vingåker, men hon blev vräkt. Hon löste sin boendesituation tillfälligt på egen hand fram till operationsdatumet. Varför det hos socialtjänsten i Vingåker inte finns någon plan för vart Eva Braaten ska ta vägen efter sin operation vill hennes socialsekreterare inte svara på. Socialsekretaren hänvisar till, Marion Ståhl, Individ- och familjeomsorgschef i Vingåker. Hon ställer inte upp en intervju och vill inte heller uttala sig i det specifika ärendet, men säger: "Hon,( alltså Eva Braaten") ska ta kontakt med socialtjänsten i Vingåker. Vi har ett härbärge för 100 kronor per natt."

Första paragrafen i socialtjänstlagens fjärde kapitel handlar om rätten till försörjningsstöd.

Där står: ” Den enskilde ska genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå."

Om det är en skälig levnadsnivå för en nyopererad kvinna med rollator att vara hänvisad till ett härbärge som har stängt under dagen vill Marion Ståhl inte svara på. Hon uppreparbara att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".