1 av 2
Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio Sörmland
Trosa

Opinionsundersökning i Trosa inför länsbyte

"Det finns många som har frågor"
1:19 min

Politikerna i Trosa vill göra en opinionsundersökning för att få veta vad kommuninvånarna tycker om förslaget att kommunen ska byta län och landsting, från Sörmland till Stockholm. Samtidigt  fortsätter kommunen nu utreda förutsättningarna för ett byte.

Det beslutade en enig kommunstyrelse idag. 

En ansökan till regeringen om ett läns- och landstingsbyte kan tidigast beslutas vid kommunfullmäktige i mars 2013. Dessförinnan ska opinionsundersökningen ha genomförts. 

Alla partier i kommunstyrelsen var eniga om att de utrednignar som redan gjorts nu kan skickas på remiss till berörda myndigheter. 

Kommunstyrelsen vill också att landstinget Sörmland utreder förutsättningarna för att komma överens med landstinget Stockholm för att göra det möjligt för Trosaborna att söka vård i såväl Sörmland som i Stockholms också efter ett byte till Stockholms län- och landsting. 

– Jag tror att det finns ett stöd för ett länsbyte, men det är klart att det finns många som har frågor nu och undrar hur det blir med olika saker. Därför ska vi ägna en tid åt att informera om för- och nackdelar så att man känner sig välinformerad inför opinionsundersökningen i början av nästa år, säger moderata kommunalrådet Daniel Portnoff.

Han tror att en av de viktigast frågorna invånarna undrar över är hur detblir med sjukvården. Där har nu kommunen "anmodat" landstinget att se om det går att teckna ett avtal med Stockholms läns landsting, så att Trosaborna i fortsättningen kan välja om de vill ha kvar vården i Stockholm eller i Sörmland.

Kommunstyrelsen föreslår att ett läns- och landstingsbyte för Trosa ska kunna träda i kraft från och med 1 januari 2015.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".