Socialkontoret i Eskilstuna spånade idag ideer för att bättre ta hand om barn och ungdomar. Tillsammans med andra verksamheter som är delaktiga inom barn- och ungdomsvården ville man hitta ny metoder och samarbetsformer. Foto: Maria Iwerbo/Sveriges Radio
eskilstuna

Socialen söker nya vägar att hjälpa unga

1:40 min

Antalet tvångsplacerade barn och ungdomar har ökat i Eskilstuna liksom kommunens kostnader.
Den höga arbetslösheten påverkar familjerna och allt fler barn behöver stödinsatser.

Med anledning av utvecklingen samlades anställda inom arbetsmarknads- och familjeförvaltningen idag för att diskutera nya idéer och lösningar för att förbättra barn- och ungdomsvården, bland annat om kommunen gör rätt saker och om det går att göra något mer.

- Vi tycker att det är viktigt att belysa vad som sker i förhållande till barn och ungdomar och deras livsvillkor här i Eskilstuna och utifrån socialtjänstens perspektiv hur vi ännu bättre ska kunna möta barn och unga som har behov av våra insatser, säger förvaltningschef Thure Morin.

Degens workshop hade fem teman - droger, kriminalitet, familjekonflikter, våld i nära relationer och hög skolfrånvaro. Utifrån de diskuterades möjliga metoder och verktyg för barn- och ungdomar som är i behov av hjälp.

Kerstin Eriksson, områdeschef inom arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, hoppas att dagen skulle leda till nya idéer och nya samarbeten mellan förvaltningen och andra verksamheter som är delaktig inom barn- och ungdomsvården.

- Vi behöver nya verktyg för att komma till rätta med till exempel hur vi kan övertyga en ung tjej som röker hasch, men ännu inte fått några biverkningar att sluta, säger hon.

Workshopens fem teman - droger, kriminalitet, familjekonflikter, våld i nära relationer o hög skolfrånvaro - tar upp olika typer av problem som barn- och ungdomsvården handskas med. Exempelvis att fler unga behöver stödinsatser p.g.a. problem inom familjen eller allt fler unga missbrukar. Enligt Thure Morin, förvaltningschef inom arbetsmarknads och familjeförvaltningen vill kommunen hitta nya sätt att bedriva vård och behandlingar på hemmaplan och på så sätt effektivisera sina insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista