Berga förskola under byggnadstiden. Berga förskola är en av flera nya förskolor i Eskilstuna. Trots det saknas förskoleplatser. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Eskilstuna

Brist på platser trots nya förskolor

Trots att nära 1000 nya förskoleplatser har skapats i Eskilstuna de senaste fem åren med sju nya förskolor så saknas fortfarande platser för att täcka grundbehovet och dessutom har målet om minskade barngrupper inte uppnåtts. Det visar en utredning som kommunen har gjort.

Befolkningsökningen innebär att behovet av en förskoleplats ökar med 300 platser fram till år 2015 enligt prognos. Därför undersöker förvaltningen möjligheterna att använda befintliga kommunala lokaler också hitta nya lösningar till fler förskoleplatser.

Bland annat undersöks möjligheter till gröna förskolor där barnen vistas i naturen.

2005 hade politikerna målet att barngruppernas storlek skulle ha ett snitt på 17,5 barn per avdelning. Sex år senare låg snittet på 19,4 barn per grupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".