Malin Nilsson behandlades som hypokondriker, men led av endometrios. Foto: Karin Frimodig/Sveriges Radio.
sörmland

Dålig kunskap om kvinnosjukdomen endometrios

1:28 min

Okunskapen om sjukdomen endometrios är stor inom vården trots att en av tio kvinnor i fertil ålder lider av den, enligt endometriosföreningen. Sjukdomen är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet.

Christina Liffner är ordförande i endometriosföreningen och det är hon, som konstaterar att okunskapen inom vården är stor kring den trots allt vanliga sjukdomen.

Det började i tonåren med kraftig mensvärk, kraftiga blödningar och jag sökte vård många, många gånger. Läkarna tog mig inte på allvar. Det var förstoppning, det var urinvägsinfektion. De behandlade mig som hypokondriker, säger Malin Nilsson om hur det var när hon blev sjuk i endometrios.

Hos den som har endometrios rinner inte allt mensblod ut genom slidan. Lite av blodet rinner i stället bakåt i äggledarna.

Hos friska kvinnor kan immunförsvaret ta hand om blodet, men hos personer med endometrios kan blodet fastna och orsaka inflammationer på till exempel på bukväggen, äggstockar och tarmar.

Vanliga symptom är kraftig smärta i samband med mens och rikliga mensblödningar. Det är också vanligt att det gör ont vid samlag och när man kissar eller bajsar.

Enligt endometriosföreningen tar det i genomsnitt fem till tio år för läkare att diagnostisera sjukdomen eftersom den är så okänd.

– Det är väldigt sällan läkarna tänker att det här skulle kunna vara endometrios när kvinnor söker vård. I stället misstänks urinvägsinfektion eller tarmsjukdomar. All vårdpersonal, inte bara läkare, som tar emot samtal borde ha en klocka som ringer att det här skulle kunna vara endometrios, säger Christina Liffner ordförande i endometriosföreningen.

Via länkarna nedan kan du läsa mer om sjukdomen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista