Beatrice Ask informerade sig om vad Sörmlandspolisen gör för att bli effektivare och hur polisen arbetar med ungdomskriminalitet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
sörmland

Justitieministern kräver bättring

Beatrice Ask: "Vi har för dåliga resultat just nu"
1:51 min

Sörmlandspolisen måste jobba effektivare. Det var ett av budskapen från justitieministern Beatrice Ask, som idag var på besök i Eskilstuna.

Regeringen har satsat flera miljarder extra på polisen för att folk ska få en tryggare vardag. Ändå har polisen inte blivit bättre på att ta fast tjuvar och våldsverkare.

I Sörmland har polisen till och med blivit sämre på att klara upp brott som misshandel, bostadsinbrott, skadegörelse och bilstölder.

– Vi såg ju förbättringsresultat i en början, sedan har vi för dåliga resultat just nu. Och det är något som är skälet till att jag just nu är ute i myndigheterna och diskuterar hur man arbetar med utredningar och lagföring, säger Beatrice Ask.

Ni har satsat ett antal miljarder sedan år 2006. År 2005 fanns det 450 poliser i Sörmland, nu finns det över 500. Samtidigt har alltså andelen uppklarade brott minskat. Hur lyckad var den här satsningen?

– Ja den var ju alldeles nödvändig, vi behövde ju polisresurserna. Sedan om vi har fått ut tillräckligt mycket av den, det kan diskuteras, säger hon.

När det gäller misshandelsbrotten har antalet anmälningar ökat totalt sett i Sörmland, vilket kan vara en förklaring till att en mindre andel åker fast - polisen hinner helt enkelt inte med.

Däremot ligger anmälningarna om bostadsinbrott på samma nivå, och bilstölderna har till och med blivit färre. Första halvåret år 2005 anmäldes dubbelt så många bilstölder som motsvarande period i år.

Varför färre åker fast i de fallen vet inte Sörmlandspolisens presstalesperson Fredrik Wallén. Men han säger att polisen ska bättra sig.

– Vi ska bli mycket bättre. Vi ska utreda mer brott, de utredningar vi gör ska ha högre kvalitet, och det har naturligtvis ministern framhållit också, att det är väldigt viktigt att vi ska bli bättre, säger Fredrik Wallén.

Nu i år har polisen börjat med en del nya arbetssätt, som att ha utredare på kvällstid och vara noggrannare med att samla in uppgifter på plats efter att ett brott skett.

Fredrik Wallén tror att de här åtgärderna kommer ge effekt snart och synas i statistiken över uppklarade brott.

När det gäller gängkriminaliteten tycker justitieministern Beatrice Ask att Sörmlandspolisen arbetar på ett bra sätt, trots att ingen ännu har fällts för till exempel skottlossningarna i Eskilstuna.

– Det handlar om uthållighet, att fortsätta var så målmedveten som man är just nu, för förr eller senare får man också resultat. Jag tycker att man är på rätt väg, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".