1 av 2
Anna Kinberg Batra, M, på St Eskils gymnasium tillsammans med partikamratenra Jari Puustinen och Anneli Nyström. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.
2 av 2
Sarita Hotti, S. Foto: Christoffer Malm/Sveriges Radio.
eskilstuna

Kritik mot brist på lärarlyft

1:28 min

Eskilstuna kommun har bara utnyttjat ungefär två tredjedelar av de pengar regeringen delat ut för att ge lärare högskoleexamen, det så kallade lärarlyftet. Nu får kommunen kritik för att inte göra tillräckligt i frågan.

--När kommunen ändå måste in med sin del i den här satsningen så kommer det till prioriteringar och då blir det svårt, säger Sarita Hotti, socialdemokrat och nytillträdd ordförande i utbildningsnämnden i Eskilstuna.

Lärarlyftet ska ge legitimerade lärare till 2015 och öka kunskaperna i kåren. Eskilstuna har fått 32 miljoner för syftet. I förmiddags besökte Anna Kinberg Batra, ordförande i riksdagens finansutskott, S:t Eskils gymnasium för att prata om bland annat lärarlyftet.

--Eskilstuna sänkte ju skolpengen när det var ekonomisk kris och har då avstått från att använda ungefär en tredjedel av de pengar, som anslagits till att satsa på lärarnas utbildning. Alla resurser behövs tror jag för att göra skolan ännu bättre, säger hon.

Enligt lärarna på skolan är det bristande stöd från kommunen, som gör att Lärarlyftets pengar inte nyttjas fullt ut. Enligt Sarita Hotti är det upp till rektorerna själva att avgöra om de vill använda de statliga pengarna till utbildning för lärarna, men hon håller med om att kommunen inte har lyckats att möta upp med tillräckliga resurser.

--Om det finns en politisk ambition på regeringsnivå om att man vill höja kompetensen hos en viss grupp och man får full täckning för det i kommunerna, då är det lätt att göra. Men när man redan har, som Eskilstuna haft, en låg budgetram för skola och man har haft det ganska tufft i de olika rektorsområdena. Då när det måste till en ganska stor kommunal del så är det tufft att göra den prioriteringen, säger Sarita Hotti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista