sörmland

Stoppet av Subutex inget problem här

Läkemedlet Subutex som ges mot heroinberoende stoppas i Sverige av tillverkaren, efter flera rapporter om missbruk med preparatet. Det upprör svenska brukarföreningen, men på de sörmländska beroendecentrumen tycker man det är bra.

Brukarföreningen i Sverige säger att det inte alls är bra att Subutex stoppas på marknaden. Anledningen är att de alternativa läkemedlen inte kan ersätta Subutex fullt ut, anser man.

I Sörmland håller man inte med, i alla fall inte på länets beroendecentrum. Det visar en rundringning till vårdavdelningarna i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm som arbetar dagligen med heroinister och andra missbrukare, som skulle kunnat bruka Subutex, men i Sörmland är det ytterst få - exempelvis bara två i Eskilstuna - som använder det nu stoppade preparatet.

Anledningen är att man istället skriver ut läkemedlet Suboxon istället som enligt Beroendecentrumen fungerar lika bra i de flesta fall. Det innehåller ett motgift så det inte kan injiceras eller snortas. Dessutom är halveringstiden längre, alltså kicken är långsammare, vilket inte gör Suboxon lika intressant att missbruka som Subutex, enligt tillverkaren.

För RFHL, riksförbundet för frigörelse och hälsa, spelar inte heller Subutex vara eller inte vara spelar någon roll.

Rolf Carlsson på RFHL säger att man inte ska tro att andra preparat gör att läkemedelsmissbruket kommer att minska. Med andra ord kan det vara verkningslöst att Subutex stoppas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".