1 av 2
Jan Husborn, gårdsägare Hammersta. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Konflikten gör det svårare att sälja på Hammersta, enligt anonyma källor. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
gnesta

Markbråk skakat Hammersta

Del 2: ”Jag tror inte de har kompetensen”
2:03 min

Det idylliska fritidshusområdet Hammersta i Gnesta kommun skakas av grannbråk. Sedan 2005 har ett djupt infekterat bråk rasat med polisanmälningar och haglande anklagelser som nu fått gårdsägaren på Hammersta, Jan Husborn att tröttna.

Hammersta med sitt natursköna läge intill Nyckelsjön kunde vara en oas.

Bebyggelsen i äldre stil är vackert insprängd i ekhagar och gles tallskog.

Området har en hög kändisfaktor med skådespelare, journalister och samhällsdebattörer. Men konflikten skär rakt igenom idyllen med hot, mobbning och krig på webben.

Jan Husborn berättar om hur någon beställt tidningsprenumerationer och tagit upp lån på 100 000 kronor i hans namn och beställt värdepapper för miljoner i hustruns namn.

– Nordea ringde mig och frågade om min fru beställt obligationer för 25 miljoner kronor, berättar han.

Polisen bekräftar att man inte kommer någonstans i utredningarna eftersom denne någon skrivit under med namnet Husborn.

Även paret Husborn har blivit polisanmälda och anklagas för förtal, ringa misshandel, olaga hot och hemfridsbrott.

En av otaliga källor till bråk har varit skötseln av vägen genom området, en annan marken runt fritidshusen, som ägs av familjen Husborn.

Fritidshusägare vill själva kunna gallra skogen och är oroliga för kalhygge. Men Jan Husborn vill driva traditionellt skogsbruk.

– Det är något som heter slutavverkning och måste göras ibland för att skogen ska kunna växa och ta sig igen och en skog ska förvaltas, säger han.

En annan del av konflikten mellan fritidshusägare och markägaren i Hammersta i Gnesta kommun handlar om hur mark som i en gammal detaljplan anges som parkmark ska skötas. Tidigare har marken skötts enligt de fritidsboendes önskemål, med gallring och skogsvård.

Gårdsägaren Jan Husborn har ansökt om att den gamla detaljplanen ska upphävas, så att han kan bruka sin skog, det vill han inte släppa till fritidshusägarna. Jan Husborn har anlitat entrepenören Stora Enso och vill kunna driva traditionellt skogsbruk på sin mark.

– Det är lite konstigt att folk som bor i Stockholm tror att de har bättre koll på hur en skog ska skötas enligt vanliga skogsbruksplaner än till exempel Stora Enso. Jag tror inte de har kompetensen.

– Sådan här avverkning måste göras ibland för att skogen ska kunna växa.

För fyra år sen ansökte han om att få den gamla detaljplanen upphävd, men frågan ligger vilande på kommunen.

Bland fritidshusägarna pågår samtidigt en diskussion om att genomföra en lantmäteriförrättning som en gång för alla ge dem rätt att slippa kalhyggen och slutavverkningar.

Tomas Enqvist är planarkitekt i Gnesta.

– Det här är ett väldigt komplicerat ärende och det tar lång tid att utreda.

Att kommunen inte kommit till ett beslut, har det påverkan den infekterade stämningen?

– Jag vet inte hur stämningen är. Jag har haft en dialog med markägare och fastighetsägare. Om frågan hettar till måste vi ta ställning men i första hand vill vi att de hittar en lösning tillsammans. Det som händer därute är inget kommunen kan råda över utan det är någoting mella de olika personerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".