Livsmedelsinspektörerna Kristina Dellrud och David Vingård, från Nyköpings kommun har bråda dagar. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Sörmland

Bråda dagar planera julbordskontroll

Bråda dagar planera kontroll av julbord
1:36 min

Kommunernas livsmedelsinspektörer har fullt upp inför den stundande julbordssäsongen. Just nu håller man på att kartlägga vilka det är som arrangerar julbord. Julbord ställer stora krav på restaurangerna. Att hantera flera rätter samtidigt kan vara ett problem.

Mycket folk i samma lokal och en självservering som pågår under flera timmar ställer krav på bra livsmedelshantering. Brister i hygien och hantering kan leda till magsjuka.

– Om man i normalfallet har begränsat med kylutrymme så kan det bli ett problem när man har julbord då man kanske vill ha flera olika rätter. Även tillredningsmomentet innan, att få plats med allt på en begränsad yta kan också vara svårt, säger Kristina Dellrud som är chef för livsmedelsenheten i Nyköping.

I Eskilstuna och Katrineholm är planeringen i full gång när det gäller årets julbordskontroller, precis som i Nyköping där man även i år har gått skickat ut med informationsbrev till samtliga restauranger om vad som gäller.

Enligt David Vingård, livsmedelsinspektör i Nyköping är det skillnad på en julbordskontroll jämfört med dom övriga inspektioner som görs under året.

- Julbordskontrollerna kommer vara till hundra procent oanmälda. Inom de ordinarie kontrollerna resten av året då är det beroende på vad man har för syfte med kontrollen. Men nu ska vi kontrollera hur det ser ut i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".