Eskilstuna

Nedgrävd bil i dagen på konstutställning

Nedgrävd bil i fokus på konstutställning
1:41 min

En utställning om kärlek, sorg, längtan... Och en nedgrävd bil, invigs i dag på Eskilstuna stadsmuseum. Ann-Margret Johansson Pettersson berättar om sin pappa Ernst genom konsten.

– Ett spett gick rakt ned i ett hål i jorden och försvann. Där nere låg delar av en bil. Min pappa skämdes väldigt mycket för det. Den skulle utmätas, och det ville inte pappa, säger Ann-Magret Johansson Pettersson.

Berättelsen om den nedgrävda bilen är bara en av många om arborraren och sliparen Ernst Gunnar Jonsson. I 35 år jobbade han på Bolinder Munktell innan han gick bort 1973 vid 92 års ålder. Ann-Margret Johansson Pettersson använder allt från broderier till skulpturer för att berätta om sin far.

Det känns inte som en slump att Mando Diaos tolkning av Frödings strövtåg i hembygden spelas när jag besöker utställningen. För den är en vandring genom Ann Margret Johansson Petterssons minnen av sin far. Från syrénbersån han älskade att sitta i till sorgen och saknaden efter den förälder som inte längre finns. Här finns brev han skrev till sina katter och en klocka från familjens stuga i Borsökna.

Mot slutet blev den förr så dansante arborraren i behov av hjälp, och Ann-Margret Johansson Pettersson vårdade honom. Kanske är utställningen ett sätt att återge pappa Ernst den person som äldrevården inte hade tid med.

– Det som jag hade mycket negativt emot var maten som kom i platspåsar och folieformar. Det var en känsla att man tar ifrån mycket och bara jäktar på, då när de kom. Och det är något som jag tycker har varit svårt, säger Ann-Magret Johansson Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".