Det är en mycket osäker framtid som väntar kristna irakier som utvisas till Irak, säger Moayad Naoom Assawi från Vingåker, som läser en tidning med sin fru. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Sörmland

Hearing om irakier som utvisas

I början på december ska en hearing genomföras i riksdagen om situationen för ofrivilligt återvändande irakier. Hearingen anordnas av Miljöpartiet och Etikkommisionen i Sverige , och en av arrangörerna är landstingspolitikern Eva Wilks från Sörmland.

Den asylsökande kristna irakiern Moayad Assawi, i Vingåker, är en av dem som givit Eva Wilks inspiration till hearingen. Assawi blev den förste som fick ta del av landstinget Sörmlands nya policy för lika vård för asylsökande och papperslösa flyktingar.

Företrädare för Svenska Kyrkan, Syriansk-Katolska Kyrkan, Migrationsverket med flera deltar i hearingen. Det blir också paneldebatt mellan företrädare från flera partier representerade i riksdagen.

Några av ämnena som ska tas upp är vilken verklighet som möter de som tvingas återvända till Irak mot sin vilja, är säkerhetssituationen för de återvändande korrekt bedömd, när och var slutar Sveriges ansvar och vilken roll spelar religionstillhörigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".