Jonas Hammar, kock på Länsstyrelsen i Sörmland, tycker att gästerna ska ställa högre krav på julborden. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Sörmland

Stora prisskillander på julbord

3:39 min

Julbordssäsongen är igång och priserna varierar stort i länet. Från 395 kronor till 625 kronor. Det visar en kartläggning som P4 Sörmland har gjort. Kocken Jonas Hammar tycker att konsumenterna ska ställa mer krav på restaurangerna.

Att välja julbord är inte det lättaste. Var frågvis, ställ krav och kolla referenser. Det är några av dom tips som kocken Jonas Hammar ger inför julbords-säsongen.

Ett exempel kan vara att ta reda på hur många kockar det är som gör julbordet:

- Finns det få kockar då kan man gissa sig till att det är mer halvfabrikat, öppna påsar och kartonger. Är det fler kockar är det mer mat som görs från grunden, säger han.

Som kund ska man vara frågvis, kollar referenser och ställa krav när det valet av julbord. Idag jobbar Jonas Hammar på Länstyrelsen och lagar mat åt landshövdingen. Men han har under sin karriär serverat ett par tusen julbord.

- Att vara nyfiken sätter lite press på de olika krogarna och de måste redovisa hur de går tillväga. Det tror jag att branschen mår bra av.

Att restaurangerna specialiserar sig på exempelvis vilt eller skaldjur blir allt vanligare och det gör att priset stiger.

- Ska man stå i oktober och rulla köttbullar några dagar. Det är klart att kostnaden per köttbulle blir högre då än om man skulle köpa in den. Det är arbetstiden som är den stora kostnaden inom restaurangbranschen, säger Jonas Hammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista