1 av 3
SFI-huset i Eskilstuna. Foto: Michael Berwick.
2 av 3
Alaa Mohsin Lafta har fått vänta tre månader. Fto. Michael Berwick/Sveriges Radio
3 av 3
Veronica Haugdahl. Foto: Michael Berwick
Eskilstuna

Hårt tryck på SFI

Alaa Mohsin Lafta: " Jag har väntat tre månader"
2:44 min

Trycket på Svenska för invandrare, SFI, är just nu högre än på länge. Det har lett till problem både för dem som ska lära sig svenska och för kommunen som i år haft svårt att klara sitt åtagande.

Kommunen har som mål att låta de som blivit kommunplacerade börja på SFI inom två månader, men det målet nås inte.

Trycket på SFI i Eskilstuna är i år högre än på länge och jämförs nu med första hälften av 90-talet och den flyktingström som då kom från forna Jugoslavien.

– Jag har väntat tre månader och jag ville börja studera på SFI direkt, säger Alaa Mohsin Lafta.

Lika länge fick Fadumah, som nu också går på SFI, vänta.

Lagen säger tre månader, men Eskilstuna kommun har satt en egen gräns på två månader. Men i år är det många som - precis som Fadumah och Alaa Mohsin Lafta - fått vänta längre än så.

Veronica Haugdahl som är tillförordnad rektor på SFI är medveten om problemen.

– Jo, vi har haft problem med det nu eftersom vi haft ett ökat inflöde som vi inte har kunnat se skulle komma plus att vi haft problem med en extern utbildningssamordnare, det har gjort att våra köer ökat, säger hon.

Och det har gjort att många både fått vänta längre än kommunens målsättning och längre än lagens krav på tre månader.

– Mer också, men inte så mycket mer, men det har hänt, säger Veronica Haugdahl.

Som en följd förskjuts elevernas studieplaner. Risken finns att några kan ha gått miste om den så kallade SFI-bonusen på upp till 12 000 kronor som de har rätt till. Förutsatt att de klarar kurserna inom viss tid.

-- Det kan vara så illa, säger Veronica Haugdahl.

Ändå tycker Veronica Haugdahl att kommunens målsättning i grunden är bra.

– Det är ett realistiskt mål om inflödet av elever fortsätter att vara stabilt och som vi riggar vår organisation för. Men det är just när det ökar som det blir svårt att hinna med och då blir det orealistiskt med två månader, säger Veronica Hagdahl.

Moderaterna i Eskilstuna tycker att det är olyckligt att kommunen inte är bättre förberedd och rustad att ta emot de flyktingar som ska beredas en plats inom två månader på SFI för att lära sig svenska.

Monica Wikberg, ledamot i Arbetsmarknad- och familjenämnden säger i en kommentar att organisationen bör ses över för att försöka skapa mer flexibilitet, så att den här situationen inte uppstår igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".