Gunvor G Ericsson, Mp. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
sörmland

"Rehabilitering före utförsäkring"

Efter Ekots rapportering om att få långtidssjuka personer kommer tillbaka till arbetsmarknaden efter att de utförsäkrats kräver nu den rödgröna oppositionen i riksdagen att sjuka ska garanteras rehabiliteringsinsatser innan de utförsäkras.

– Så som lagstiftningen ser ut idag så finns det ingen garanterad rätt för människor att få insatser eller rehabilitering, säger Miljöpartiets Gunvor G Ericsson, som har tagit initiativet till förslaget.

Vad skulle det innebära för de som står vid bortre gränsen i sjukförsäkringen och kan visa att de inte fått någon rehabilitering?

– Att de inte blir utförsäkrade förrän de fått insatser, svarar Ericsson.

Det handlar om de långtidssjuka, som uppnått den nya maxtiden i sjukförsäkringen och som lämnar försäkringen efter två och ett halvt år, som sjukskrivna.

SR Ekot rapporterade för en tid sedan att väldigt få långtidssjuka jobbar ett halvår efter att de tvingats lämna sjukförsäkringen.

Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna stöder Miljöpartiets utskottsinitiativ om en slags rehabiliteringsgaranti.

Thomas Eneroth är socialdemokrat och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– Regeringen har ju valt att försöka beskriva sjukförsäkringsreformen, som lyckad genom att försöka få statistiken att ge ett bättre resultat än vad det i verkligheten är. Vi tycker det är allvarligt. Det är bättre att regeringen återkommer med förslag hur man ska erbjuda rehabilitering så att människor verkligen kan komma tillbaka till arbetslivet, säger han.

Men de rödgröna partierna behöver Sverigedemokraternas stöd för att utskottsinitiativet ska gå igenom i riksdagen. David Lång är sverigedemokrat i socialförsäkringsutskottet.

– Ja, nu har jag inte fått ta del av förslaget i sin helhet ännu. Så jag måste nog avvakta med att uttala mig definitivt tills jag har sett det helt och hållet, säger han.

Hittills har Sverigedemokraterna ställt sig bakom två av de fyra initiativ som lagts i socialförsäkringsutskottet.

Ordförande - moderaten Gunnar Axén - reagerar nu på att de rödgröna partierna för femte gången kräver ändringar sedan valet 2010.

– De undermininerar förtroendet för sig själva när de ägnar sig åt den här typen av utspel. De hade kunnat lägga ett fullt finansierat förslag i sina budgetförslag, men det har de inte gjort. Och då vill de hellre skriva en önskelista till regeringen.

– Regeringen har ju inte lagt fram förändringar som har gjort att människor har rätt till rehabilitering. Då tycker vi att det är rimligt att ta ett sådant här initiativ. Och det är därför Miljöpartiet gör det här nu, kontrar Miljöpartiets Gunvor G Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista