Sörmland

Nytt virus drabbar får och nötkreatur

Schmallenbergviruset har för första gången bekräftats i Sverige och bland annat i Sörmland. Viruset orsakar sinande mjölkproduktion hos kor och dödfödda ungar hos både kor och får.

Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt har genomfört en nationell undersökning där komjölk från ett stort antal gårdar undersökts eftersom antikroppar mot viruset utsöndras i mjölken.

En stor andel av proverna visar att det finns antikroppar. Viruset sprids inte till människor och det är inte farligt att dricka mjölk eller äta kött från djur som haft infektionen, enligt Jordbruksverket.

Tidigare i år hittades tecken på infektion i Sverige från förra hösten, men det är alltså först nu som man sett en spridning och eventuella samband mellan infektionen och symptomen hos idisslare i landet. Ett större utbrott som involverar nötkreatur och får i tidig dräktighet kan medföra ett allvarligt produktionsbortfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".