Bilden är från gårdagens vattenläcka på Ängstugevägen. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Nyköping

Ny höjning av VA-taxan i Nyköping

"Vi vill påskynda bytet av vattenrör"
1:24 min

Nyköpingsborna får VA-taxan höjd för andra året i rad och nästa år blir taxan 15 procent högre.

 Det görs för att påskynda arbetet med att förnya vattenledningssystemet, som nu läckt två dagar i rad.

En ny vattenläcka inträffade under tisdagen i Nyköping, i stadsdelen Spelhagen. Läckan är på bostadsföretaget Klöverns mark, men kommunen har hjälpt till med att placera ut vattentankar vid Skatteverkskontoret och vårdcentralen Stadsfjärden.

Igår sprang vattenledningarna på Ängstugevägen läck och orsakade besvär på äldreboendet Rosenkällan och två hyresfastigheter i området. Det är alltså tätt mellan läkcorna i Nyköping, men läckorna är inte fler i Nyköping än på andra håll, enligt VA-chefen Karolina Wetterblad. Läckan lagades sent igår kväll.

Många blev i stället utan vatten i Spelhagsområdet efter en ny läckan där idag. Det är ganska stora byggnader i området.

Hur lång tid det tar att reparera vattenläckan i Spelhagen är oklart, men arbetet ska bli klart under tisdagen, enligt kommunen.

VA-taxorna höjdes redan inför innevarande år med sju procent för att kunna byta ut gamla vattenledningar. Inför nästa år väntar nu en ny höjning, den här gången med 15 procent, enligt Karl-Åke Andersson, socialdemokratisk ordöfrande i bygg- och tekniknämnden i Nyköping.

- Höjningen görs för att påskynda arbetet med att byta ut vattenledningarna, säger han.

Höjningen till trots lär det, enligt VA-chefen Karolina Wetterblad, ta lång tid innan allt är utbytt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".