Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
sörmland

Vindkraftspengar slösas med dålig dialog

1:57 min

Bristande dialog leder till slöseri med resurser när det gäller utbyggnaden av vindkraften, enligt Oxelösunds kommun. Det handlar främst om dialogen med försvaret.

Både myndigheter och branschen är kritiska till försvarets hantering, men försvaret är också kritisk till branschen.

Osäkerheten i processen leder till ett slöseri med resurser.

- Kommunen har ju fått bidrag för att satsa på vindkraften. Det hemliga riksintresset gör ju att försvarsmakten då dyker upp som gubben i lådan och stoppar planerna i ett relativt sent läge när alla de här pengarna är satsade, säger Samy Abu Eid, handläggare på Oxelösunds kommun, som tagit fram en översiktsplan som krockar med försvarets intressen.

Det är svårt att kartlägga exakt vad den bristande kommunikationen i sig kostar, eftersom det är en del i andra processer, men översiktsplanen i Oxelösund har kostat flera hundra tusen och ett stort antal arbetstimmar och när företag tar fram projektplaner kan det handla om mångmiljonbelopp och problemet återkommer ofta runtom i Sverige.

I fallet Oxelösund menar försvarsmakten att man redan tidigt i processen flaggade för eventuella konflikter med försvarets intressen.

Problemet med bristande kommunikation är ett återkommande problem. Lars Alfrost på Energimyndighetens vindenhet säger att dialogen mellan försvaret och andra myndigheter är ett grundläggande problem i vindkraftsprojekteringen.

--Det handlar om två olika intressen, som måste mötas och det förutsätter en dialog. Den kanske finns, men den behöver förbättras, säger han.

Pia Pehrson är advokat och har jobbat mycket med tillståndsärenden för vindkraft och hon menar att svaren från försvaret ofta inte är tillräckligt utförliga.

--Man får svar precis bara på det man frågar. Man kan inte få ett svar på skulle det gå bra att flytta den här vindkraftsparken hundra meter eller kanske 200 meter eller en kilometer, säger hon.

Men i en rapport från försvarets forskningsinstitut, FOI, framkommer att försvaret också är kritiskt till vindkraftsbranschen, bland annat är man kritisk mot att det ofta kommer in inaktuella och oseriösa förslag samt att flera förslag har bristande underlag. Anders Järn, avdelningschef på infrastrukturavdelningen på försvarsmakten säger att man nu börjat jobba närmare med Energimyndigheten för att i ett tidigare skede kunna eliminera problemområden.

--Vi beskriver på vår sida inte tillräckligt bra och varför vi inte tycker det är bra att bygga ut vindkraft på alla ställen och det har vi jobbat med i år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista