Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix.
sörmland

Länets mjölkbönder fruktar nytt virus

"Det blir värre när det kommer nära"
3:30 min

Jordbruksverket slår nu larm om omfattande spridning av Schmallenbergvirus i Sverige. Det insektsspridda viruset kan leda till minskad dräktighet och missbildade foster hos får, get och nötkreatur och också minskad mjölkproduktion.

Anneli Karlsson är mjölkbonde i Ärla utanför Eskilstuna och reagerar så här på beskedet.

--Det är ju inte bra att det förekommer här, vi vill ju inte ha det överhuvudtaget, men det är ju klart att det blir värre när det kommer inpå en.

Hon har inte varit särskilt bekymrad tidigare.

– Men om det påverkar min produktion så blir jag bekymrad. Jag vill ju ha min produktion och mina djur vid liv, så det är klart jag påverkas, säger Annelie Karlsson.

Schamallenbergviruset är ett nytt hot mot lantbrukets djurhållning. Det påträffades så sent som i slutet av förra året hos idisslare i Tyskland, Holland och Belgien. I år har det spritt sig över Europa.

Och nu har alltså Jordbruksverkets och Statens veterinärmedicinska anstalts undersökning av mjölk som hämtats från gårdar

visat på omfattande spridning främst i södra delarna av landet, inklusive då Sörmland.

Viruset sprids via ett knott, men inte till människa och det är inte farligt att dricka mjölk eller äta kött från djur som haft infektionen.

Däremot får det som sagt allvarliga konsekvenser för djurhållningen i form av svåra missbildningar, färre födslar och minskad mjölkproduktion.

Anneli Karlsson i Ärla kan tänka sig att vissa nu förbjudna insektsmedel kan vara ett sätt att bekämpa svidknotten.

- Det behövs ju verkligen om det nu är så det smittar, säger hon.

Jordbruksverket konstaterar nu att ett större utbrott bland nötkreatur och får i tidig dräktighet kan medföra ett stort produktionsbortfall. Men smittan kommer inte att leda till några restriktioner från Jordbruksverket och djurhållare kommer att kunna flytta sina djur som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".