Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Sörmland

Större andel gravida som röker och snusar

Fler gravida sörmländska kvinnor röker och snusar än i landet i övrigt.

I Sörmland rökte eller snusade 6,75 procent av gravida kvinnor veckorna 30-32. Det visar nya jämförelsetal från Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting Rikssnittet låg på 5,7

Men andelen är liten och fortsätter minska, men bara marginellt.

Flest gravida nikotinanvändare fanns i Västernorrland och Gotland. Lägst var andelen i Uppsala och Stockholm. Statistiken gäller åren 2009-2010.

Rökning är den enskilt största riskfaktorn för sjukdom och för tidig död som går att förebygga. Beläggen för tobakens skadeverkningar under graviditet har stärkts de senaste åren.  

Flera studier har visat att rökning ökar riskerna för missfall, för tidig förlossning, minskad fostertillväxt, moderkaksavlossning, fosterdöd under graviditeten och också förplötslig spädbarnsdöd. 

Omfattningen av rökning står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort kvinnan slutar röka kommer det fostret till godo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista