Foto: Joachim Nywall/Scanpix.
Sörmland

De flesta företag tvekar att lägga ut verksamhet

Tre av fyra företag i Sörmland, 76 procent, väljer att inte lägga ut någon del av företagets administration på externa aktörer. Motsvarande siffra för hela landet är 68 procent.

Siffran ökar nu i hela landet, för ett år sedan var andelen i landet 61 procent. Men de sörmländska företagarna är alltså mer skeptiska att lägga ut verksamhet än företagarna i allmänhet.

Det visar företaget Vismas undersökningar bland drygt 1 200 svenska små och medelstora företag.

- Tider av ekonomisk oro medför ofta indragningar på flera områden. Men genom att outsourca slipper företag säga upp personal i lågkonjunktur för att sedan anställa på nytt när det blir bättre tider, säger Magnus Hedlund, vd för outsourcingföretaget Visma Services. 

I landet som helhet bedömer sju procent av företagen att deras outsourcing kommer att öka det närmsta året.

Tre procent spår att de kommer att minska sin outsourcing. Åtta av tio företag tror att deras outsourcing kommer att vara oförändrad. Bland de företag i Sörmland som i dag outsourcar tror 14 procent att de kommer att outsourca mer under de kommande tolv månaderna.

 Företagen i Sörmland som outsourcar svarar att de viktigaste orsakerna till detta är att de vill få mer tid till annat och att rätt kompetens saknas internt.

Företagen i Sörmland som väljer att inte outsourca uppger att de viktigaste skälen är att de vill ha kontroll över hela verksamheten eller att de aldrig har funderat över den möjligheten.  

Sörmlandsföretagens populäraste verksamheter att outsourca uppges vara bokföring (86 procent) följt av lönehantering (43 procent) och IT (29 procent). 

Vismas outsourcingbarometer bygger på en enkät som genomfördes den 8-19 november bland små och medelstora företag samt kommuner i Sverige. 1 280 företag och 112 kommuner svarade på enkäten. I Sörmland svarade 33 företag på enkäten. Detta är tredje gången outsourcingbarometern presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista