Vingåker

Skola använder smarta telefoner i undervisningen

"En inriktning med ny teknik och entrepenörskap"
1:34 min

Att skolor använder sig av läsplattor blir vanligare och vanligare, men på Österåkersbygdens friskola i Vingåker använder dom sig av smarta telefoner i skolarbetet. Eleverna som går mellanstadiet får varsin smart telefon som de använder på olika sätt i skolan.

– Skolan vill ha en inrikting med ny teknik och entrepenörskap, och att ha en iphone är att vara på elevernas alla arenor samtidigt som man gör skolarbete, säger läraren Ida Borin.

När Österåkerbygdens friskola startades förra året så kom ledningen fram till att av dom olika tekniska arbetsverktyg som finns så har smarta mobiltelefoner flest fördelar, och den främsta anledningen var att eleverna då kan ha med skolan i fickan överallt.

Skolan består av 33 elever, från förskoleklass till årskurs 6, men det är bara från årkurs fyra som eleverna får mobiler. Eleverna Maja, Tora och Joakim berättar att de använder mobilerna till att lära sig om olika ämne, skriva ner läxor och söka fakta på internet.

Utöver det praktiska ser lärarna att mobilanvändandet väcker samtal till olika etiska och värdegrundsfrågor.

– Vi har en dialog med dem hela tiden. Varför tycker inte det här är lämpligt? Varför är det inte ok att ha ett  spel där man dödar människor på skolans telefon? Eller varför är det inte ok alls kanske? Vi säger inte bara nej, vi försöker förklara och försöker resonera med eleverna, säger Ida Borin.

Läraren Anna Frössevi berättar att användandet också  ger en ingång i diskussioner om etik och moral på internet som blir levande i undervisningen när man arbetar på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".