sörmland

Disakurser för tonårstjejer passar inte i skolan

6:04 min

Lyhörda lärare, som anpassar kursen efter elevernas behov, kan ändå göra de manualbaserade disakurserna till något bra. Det säger Anette Wickström forskare vid Tema Barn på Linköpings Universitet som har följt en grupp elever i Sörmland.

Metoden Disa används i landets grundskolor för att hjälpa unga tjejer att hantera negativa känslor och tankar, men det finns risker.

– I och med att man i den här kursen fokuserar på de inre tankarna så finns det en risk för att man lägger skulden på individen själv. "Att du har det jobbigt beror på att du tänker fel". Istället för att jag kanske har det jobbigt på grund av de här omständigheterna, säger forskaren Anette Wickström, som följt en grupp flickor i en skola i Sörmland.

Disakursen är hämtad från en behandlingsmetod av unga deprimerade i USA och den har sedan gjorts om till svenska förhållanden av svenska forskare och vänder sig till friska skolungdomar.

Trots att det i elevernas manual står att flickorna ska fokusera på det positiva handlar övningarna till 75 procent om det negativa, enligt Anette Wickström,

Men flickorna i den grupp Anette Wickström följt, ville inte fokusera på det negativa, utan ville ha mer av det positiva, som samarbetsövningar och visa och berätta om privata bilder för varandra.

– De här flickornas vilja är att titta på sina kompetenser och att träna samarbete. De vill visa bilder om sina intressen och sitt fotbollslag. Det visar på att flickorna vill något annat än att gräva i de inre tankarna, menar Wickström.

Det är betydelsefullt för lärarna att få tid och utbildning för att kunna arbeta med en mindre grupp elever och prata om svåra saker, enligt Anette Wickström. Men det är viktigt att pedagogerna följer vad som händer i gruppen och att inte peka ut just tjejer.

– Och det sa de här flickorna i gruppen flera gånger. "Vet ni hur dåligt pojkarna mår? De skulle också behöva gå en sådan här kurs."

Bakgrunden till satsningen är en nationell undersökning från 2009 som visar att flickor har en större ohälsa än vad pojkar har.

Katarina Wahlström

katarina.wahlstrom@sverigesradio.se

016-16 16 27

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista