Logistikcentrum Katrineholm ska bli torrhamn för Göteborgs hamn. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Katrineholm

Logistikcenter blir torrhamn

1:09 min

Katrineholms logistikcenter kommer bli en så kallad torrhamn. Det delvis kommunala bolaget Katrineholm Rail Point har slutit ett samarbetsavtal med Göteborgs hamn.

En torrhamn innebär att båtlast som tas emot i Göteborg kan lastas på tåg och skickas vidare direkt. Förtullningen ska skötas av logistikcenter i Katrineholm och lasten kan hämtas efterhand av lastbilar.

– Det innebär att det blir mer rörelse och fler jobb på så sätt att man har sina bilar här, sköter sina däck här och äter här, säger kommunalrådet Göran Dahlström (S) som är mycket positiv till avtalet.

Nu ska Göteborgs hamn och Katrineholm Rail point komma överens om hur och när tågförbindelsen ska börja. Man strävar efter en tåglinje mellan Göteborg och Katrineholm tre till sex dagar i veckan, men exakt hur det ska se ut är inte klart ännu.

Idag blev det också klart att avtalet med det holländska transportföretaget Samskip Van Diren förlängs fyra år. Katrineholms logistikcenter ingår i ett utvecklingsarbete som innebär att tågförbindelsen mellan Katrineholm och Tyskland utökas och att en förbindelse mellan Istanbul och Katrineholm inleds i april.

Under året kommer också en förbindelse mellan Kroatien, Slovenien, Österrike och Katrineholm utvecklas.

– Det är en kraftfull satsning från Van Diren och väldigt positivt, säger Katrienholm Rail Points ordförande Anders Thörnström.

En som länge har ifrågasatt satsningen med logistikcentrum är Ewa Callhammar, folkpartistiskt oppositionsråd som sitter i logistikcentrums styrgrupp. Hon tycker inte att det som presenterades idag räcker.

– Det som saknas ute på området är någon aktör som etablerar sig där, ett eller gärna flera lager på området. Som i Eskilstuna där man har Hennes & Mauritz och i Västerås där man har ICA-lagret.

Att man nu kommer ta emot gods från Göteborgs hamn, räcker inte det enligt dig?

- Det gör det absolut inte, det är en bra början men det räcker inte. Men förhoppningsvis gör det att det kommer fler företag hit också, säger hon.

Göran Dahlström menar att detta kan leda till många arbetstillfällen i Katrineholm. Delar du den uppfattningen?

- Tyvärr har vi ju inte sett det. Enligt Göran Dahlströms tidigare uttalande skulle det vara ett par tusen jobb därute vid den här tidpunkten, men det är väl en handfull jobb därute. Så det återstår mycket jobb, säger Ewa Callhammar.


Emma Stark

emma.stark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista